Schrijversteam Nieuw Amsterdam – De Musical compleet

Tekstdichter Frans van Deursen en componist/muziekproducer Martijn Spierenburg completeren het schrijversteam van Nieuw Amsterdam – De Musical. Samen met schrijver Edwin de Vries en schrijver/regisseur Theu Boermans werken zij aan het verhaal over het ontstaan van New York.

Eerste script afgerond

Het creatieve team heeft inmiddels een repetitie-klare versie van het script afgerond. Samen met dit team, tot wie ook weer decorontwerper Bernhard Hammer behoort, wordt gezocht naar de ideale plek om dit belangrijke verhaal uit de Nederlandse geschiedenis te vertellen. Op dit moment worden drie mogelijke locaties onderzocht. De opvolger van Soldaat van Oranje – De Musical gaat naar verwachting in 2020 in première.

De afgelopen week waren de tekstdichter en componist samen met producent Fred Boot van NEW Productions in het noorden van New York State. Hier bezochten zij in de stad Victor nazaten van de Seneca en Mohawk, Native Americans van de stam der Iroquois. In het drie jaar geleden opgerichte Seneca Art & Culture Center, onderdeel van de Ganondagan State Historic Site, namen zij samen met Native Americans, onder leiding van Michael Galban (ook curator van het museum) en Jamie Jacobs, hun traditionele muziek op.

Volgens Russell Shorto, schrijver van het boek New Amsterdam, Island at the Centre of the World, waarop de schrijvers hun nieuwe musical baseren, is het uniek dat de Native Americans Europeanen zo dicht bij hun cultuur en historie laten komen.

“Het was compleet uniek en bijna hypnotiserend mooi” volgens componist Martijn Spierenburg, onder meer bekend van zijn werk als componist en toetsenist bij één van de succesvolste Nederlandse rockbands Within Temptation. Volgens tekstdichter Frans van Deursen was de ontmoeting met Michael Galban en zijn collegae “ongelooflijk inspirerend en het heeft ons geholpen om ons verhaal authentiek te kunnen gaan vertellen”.

“We denken met het verhaal van de eerste kolonisten van nieuw Amsterdam, onder wie Peter Stuyvesant en Adriaen van der Donck, weer een belangrijk vaderlands historisch verhaal te vertellen” vult producent Fred Boot aan. “Juist in de huidige polariserende samenleving is dit deel van onze geschiedenis zo actueel. We hopen onze rol in het ontstaan van New York met onderwerpen als tolerantie, democratie en verlichting heel genuanceerd te duiden. Onze geschiedenis daar had zeker heel wrede kanten. Aan historische authenticiteit van de voorstelling besteden we dan ook veel zorg en wordt er bijvoorbeeld samengewerkt met Martine Gosselink, Hoofd Geschiedenis van het Rijksmuseum en wetenschapper Jaap Jacobs, biograaf van Stuyvesant.”